Acne bij volwassen vrouwen

Acne bij volwassen vrouwen ofwel Acne Tarda genoemd, komt onder volwassen vrouwen steeds vaker voor. Het presenteert zich anders dan acne bij de jeugd. Acne Tarda wordt ook wel in verband gebracht met een “Westers dieet” dat bestaat uit een hoge melk consumptie, voedingsmiddelen met veel suiker en een hoge calorie inname.

Acne Tarda doet zich voor bij volwassen vrouwen in de leeftijd van na 25 jaar. Ongeveer 64% van de volwassenen krijgt er last van als zij in de 20 zijn en ongeveer 43% als zij de dertig zijn gepasseerd. Helaas wordt de groep van acne bij volwassen vrouwen steeds groter. Bij vrouwen, 54%, komt Acne Tarda vaker voor dan bij mannen.

Wat zijn de symptomen?

Bij Acne Tarda zie je vaak veel roodheid met papels en puisten, vaak onderhuidse ontstekingen en talkpropjes op de wangen, rondom de mond en op de kin. Dit kan soms zelfs lijden tot hyperpigmentatie. Comedonen (mee-eters) zijn niet altijd aanwezig.

Erfelijkheid

Acne is mogelijk erfelijk. Uit onderzoek onder vrouwen met Acne Tarda bleek meer dan de helft van hen een familielid met acne te hebben. De talgafscheiding wordt beïnvloed door genetische factoren, maar wordt ook in verband gebracht met omgevingsfactoren. Ook stress heeft invloed op de ernst van de symptomen.  Belangrijke factoren die de acne verder verergeren zijn blootstelling aan zonlicht en roken. De nicotine van roken zorgt voor een verhoogde afscheiding van talg en een verminderde productie van vitamine E.
Blootstelling aan zonlicht kan ontstekingen in de huid veroorzaken. Ook sommige cosmetica kunnen invloed hebben. Een aantal cosmetische ingrediënten staat er om bekend dat zij verstoppingen veroorzaken zoals b.v. lanoline, vaseline en bepaalde plantaardige oliën.

Rol hormonen

Hormonen spelen een rol bij het ontstaan en de ernst van acne, zowel bij de jeugd als bij volwassenen. Bij ongeveer 39-85% van de volwassen vrouwen verergert de acne in de dagen voor de menstruatie. Dit is vooral het geval bij vrouwen boven de dertig. Deze verergering van acne wordt vooral veroorzaakt door een toename van testosteron ten opzichte van oestrogenen in de laatste fase van menstruatiecyclus.

Ook de in melk aanwezige androgene, maar ook andere van nature voorkomende hormonen kunnen effect hebben op de cellen en zo de talgproductie verhogen. Probeer daarom het gebruik van melkproducten te voorkomen.

De invloed van voeding

Naast de invloed van melkproducten hebben ook geraffineerde suikers en granen invloed op de talgproductie. Zorg voor een gezonde voeding met vers fruit, groenten, magere vleessoorten, vis, schelp- en schaaldieren.

Behandeling van acne bij volwassen vrouwen

Acne bij volwassen vrouwen is prima te behandelen door middel van peelings. Hiermee stimuleren we het zuiveringsproces van de huid, werken we aan een optimale vochtbalans en worden ook littekentjes aangepakt. Samen met de behandelingen en producten voor thuis kunnen we een optimaal resultaat bereiken.

Wilt u meer weten over de behandeling van Acne? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intake zodat wij samen met u kunnen kijken wat we voor uw huid kunnen betekenen.

 

 

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK