Help, ik heb last van overbeharing!

Haargroei vervelend?

Haargroei vervelend? Of haargroei vervelend is, dat is voor iedereen verschillend. Haargroei wordt niet door iedereen als overbeharing beschouwt. In onze cultuur vinden veel mensen dat vrouwen gladde benen en oksels moeten hebben. Ook voor mannen is deze trend en ook zij zijn flink aan het scheren, harsen en laseren geslagen. Waar we vaak meer haren op ons hoofd willen hebben, willen we er minder op ons lichaam.

Hoeveel haren we hebben is bij ieder mens genetisch bepaald en verschilt per individu, familie of ras. Noord-Europese vrouwen hebben over het algemeen minder beharing dan Zuid-Europese vrouwen. Deze beharing is tevens lichter van kleur dan bij de meeste Zuid-Europese vrouwen, bij wie de beharing meestal sterker en donkerder is.

Verschillende oorzaken van ongewenste haargroei:

  •  Zwangerschap: hormonen zorgen dat er in de zwangerschap meer haargroei optreedt, of haargroei op andere plaatsen. Na de zwangerschap vallen deze ‘extra’ haren weer uit.
  • Medische aandoeningen: hypertrichose (overbeharing) en hirsutisme (overbeharing volgens het mannelijke
    beharingspatroon)
  • Medicijngebruik: androgene steroïden stimuleren lichaamsbeharing en heeft haaruitval op het hoofd tot gevolg. Het gebruik van Prednison.
  • Menopauze: de hormoonhuishouding verandert er wordt minder oestrogeen aangemaakt en meer testosteron. Haargroei ontstaat vaak op het gelaat.
  • Anorexia: hierbij is de hormoonhuishouding dusdanig verstoord dat er zich overbeharing ontwikkelt.
  • Tumorgroei: kan soms tot testosteron afgifte van de tumor leiden
  • Overgewicht: door overgewicht is de hormoonhuishouding verstoord, door afvallen neemt het vetweefsel af en kan er minder oestrogeen omgezet worden in testosteron.
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): is een stoornis met veel symptomen. Namelijk overgewicht, overbeharing, acne, zeer onregelmatige menstruatie en verminderde vruchtbaarheid. Er is sprake van cystes op de eierstokken welke een verstoorde hormoonhuishouding geeft waardoor de symptomen ontstaan.
  • Naevus van becker: is een goedaardige, maar zeldzame moedervlek met een grote omvang en overbeharing. Deze ontstaat veelal in de pubertijd.

BEHANDELINGEN

Vind je haargroei vervelend dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te behandelen. Er kan onderscheid gemaakt worden in tijdelijke en permanente ontharen. Bij tijdelijk ontharen verwijderen we de haren, eventueel inclusief de haarwortel, zonder kiemcellen.. Er kan weer een nieuwe haar gevormd worden in de follikel. Vormen van tijdelijk ontharen zijn knippen, scheren, harsen, epileren en het verwijderen van haren met ontharing crème.

Onder permanente ontharing wordt verstaan het verwijderen van ongewenste haren inclusief het vernietigen van de haarwortel en de kiemcellen. Hierdoor kunnen er geen nieuwe haren meer gevormd worden. Definitieve ontharing kan doormiddel van elektrische epilatie en IPL/Laser.

ELEKTRISCHE EPILATIE

Elektrische epileren vind plaats doormiddel van een naaldje. We steken de naald langs de haar in de haarfollikel terwijl we laagspanningsstroom toedienen. Doormiddel van de warmte wordt de haarfollikel afgebroken en de voeding naar de follikel gestopt. Dit zorgt ervoor dat de haar niet meer terugkomt. Meestal is de insteek niet voelbaar. Wel voel je dat de naald warm wordt. Omdat de behandeling haartje voor haartje gaat, geeft het een langzaam resultaat. Dit passen we meestal toe op kleine gebieden zoals de kin en de bovenlip. Een groot voordeel van elektrische epileren is dat we ook grijze, blonde en rode haren definitief kunnen verwijderen.

INTENSE PULSED LIGHT (IPL)

Het behandelen met “intense pulsed light” (IPL) is vergelijkbaar met die van laser. Verschil tussen laser en IPL is de golflengte van het licht. Laser heeft maar 1 golflengte en IPL heeft verschillende golflengtes. Bij IPL verhitten we het pigment in de haarzakjes. Hierdoor treedt beschadiging van het haarzakje op. IPL passen we ook alleen toe op gepigmenteerde haren. Voor de behandeling met IPL zijn meerdere behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen.

Ook is er de mogelijkheid om het ontharen van het gezicht met Elektrisch Ontharen en IPL/Laser te vergoeden bij uw zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekering of je voor een vergoeding in aanmerking komt, want ook dan kan je bij ons terecht. Wij zijn namelijk in het bezit van de ANBOS Specialisatie Ontharingstechnieken en werken samen met een BIG geregistreerde huidtherapeute van Cosmetique Totale.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op of lees hier meer over de behandeling van overbeharing.

Lees ook eens onze ander blogs over ontharen

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK