Ik heb een rode huid, hoe kan dat?

Waarom kleurt mijn huid rood?

Waarom kleurt mijn huid rood? Altijd en eeuwig rood zijn is en blijft vervelend. Stel je eens voor dat je altijd een rood hoofd hebt, camoufleren werkt ook niet en wat je ook doet, de roodheid komt weer op zetten. Nu is een permanente oplossing tegen roodheid nog niet uitgevonden en wat effectief werkt heeft een flinke portie geduld, maar vooral consequent zijn nodig. Vaak willen mensen een probleem snel opgelost hebben, zonder zich eerst te verdiepen in het werkelijke probleem. Chronische roodheid is namelijk altijd een symptoom, en dat betekent dat de oorzaak iets anders is. 

Graag wil ik uitleggen wat nu de wetenschappelijke oorzaak van roodheid is. Dus geen overmatig alcoholgebruik, gevoelige huid of kruidig eten maar to the point. En daarvoor gaan we een kijkje nemen “in” de huid en niet “op”de huid.

Allereerst op celniveau: hier komt zuurstof vanuit het bloed. Zuurstof wordt verbruikt door onze cellen, en daarbij komen nu eenmaal afvalstoffen vrij. Dit proces zorgt voor het vrijkomen van ROS (Reactive Oxygen Species) en zorgt als het ware voor het verroesten van de cel. In consumententaal kun je dit het verouderingsproces noemen. Dit is een normaal proces en daar is niets verkeerds aan. Bij sommige mensen geeft dit proces irritatie en hitte, wat zich uit in een overmatige doorbloeding. Hiervoor hoef je trouwens niet al ouder te zijn.

Door al het blozen en overmatige irritatie komen er in de huid bepaalde processen op gang. Deze processen zorgen op termijn voor problemen. Er zijn drie oorzaken waardoor men in een chronische neerwaartse spiraal komt. Wil je deze neerwaartse spiraal doorbreken dan zul je hier dus iets aan moeten doen. Hieronder leg ik uit wat de problemen zijn en wat je hieraan kunt doen. De problemen kunnen tegelijkertijd een rol spelen, maar ook afzonderlijk.

1. Verlies van elasticiteit in haarvaatjes.

Je begrijpt het waarschijnlijk al: doordat de rek uit de haarvaatjes is, zullen de haarvaatjes stuk gaan en lekken. Wil je hier iets aan doen, dan kan je de huid behandelen met laser of door de adertjes te coaguleren. Dit is wel een korte termijn oplossing: als er niets aan de huidconditie wordt gedaan, blijven de haarvaatjes zwak en zullen er nieuwe lekkende haarvaatjes ontstaan. Ga je voor een duurzaam resultaat, dan zal je de huid moeten stimuleren in plaats van kalmeren. Dit kan met behulp van microneedling of peelings. Voor thuisgebruik mag Retinol niet ontbreken: Retinol verstevigt de haarvaatjes en brengt balans in de stofwisseling. In de behandeling heeft ook Amandelzuur een hele positieve bijdrage. Hierdoor neemt de algehele steunfunctie van de haarvaatjes toe en het bestrijdt de poreusheid van haarvaatjes.

Waarom kleurt mijn huid rood?2. Infectie.

Misschien heb je al eerder gehoord van de Demodex mijt, deze hebben we onder ander besproken in onze blog over rosacea. Deze parasiet leeft op dode huidcellen in de haarschacht en zorgt voor roodheid en onrust van de huid. Het definitief behandelen van deze mijt kan door middel van medicatie. Helaas hebben wij deze middelen niet tot onze beschikking, maar we komen al een heel eind met de juiste behandelingen en producten. We zorgen dan het microbioom op de huid weer in orde komt en de huidbarrière wordt versterkt.
Geen voeding voor de mijt betekent dat hij zal sterven of op zoek zal gaan naar een andere gastheer. Je herkent deze mijt aan pustelachtige ontstekingen, vooral op en rond de neus, ofwel rosacea.

3. Ontsteking.

Hierbij gaat het om een andere ontsteking dan een puist of iets wat erop lijkt. Het gaat namelijk om ontsteking op celniveau. Hierbij kun je als behandeling aan alles denken wat gezond is zoals voeding en positieve leefgewoonten. Als werkstof is bewezen dat Vitamine B3 (Niacinamide) een zeer gunstige werking heeft bij het bestrijden van ontstekingen in de cel. Als je niet weet welke van deze drie de oorzaak is en er geen pustelachtige ontstekingen zijn, maak dan een combinatie van punt 1 en 3.

Het behandelen van chronische roodheid, hetzij in de salon alsmede thuis heeft geduld nodig. Aangezien alle effectieve behandelingen en producten zijn gebaseerd op het stimuleren van collageen in de haarvaten, duurt het minstens 6-8 weken voordat de roodheid zichtbaar en blijvend zal verminderen. Het is nooit duidelijk bewezen, maar ik geloof erin dat roodheid met aanleg te maken heeft. Eenmaal aanleg tot roodheid zal men altijd de neiging blijven houden om rood op te kleuren. Het is dus iets om de rest van je leven rekening mee te houden. Gelukkig zijn er steeds meer producten die werkelijk effect hebben op chronische roodheid, maar onthoud altijd de drie gouden regels voor het behandelen van chronische roodheid: geduld, consequent volhouden met producten en behandelingen en als laatste: acceptatie. Accepteer dat het met aanleg te maken heeft en dat het resultaat altijd bijgehouden moet worden, want anders komt het terug!

Meer weten over de behandeling van een rode huid en wat wij voor jouw huid kunnen betekenen?
Maak dan snel een afspraak voor een gratis intake met huidscan!

 

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK