Welke soorten acne zijn er?

Voor veel mensen is acne een probleem. Maar welke soorten acne zijn er eigenlijk? Acne bestaat in verschillende vormen en soorten en is een veelvoorkomend, vervelend huidprobleem waarbij de talgklieren verstopt en/of ontstoken raken. Je kunt er last van hebben op het gezicht maar ook elders op het lichaam of in de lichaamsplooien. Acne komt het meest voor bij jongeren rond de puberteit maar er bestaan ook vormen die ontstaan op latere leeftijd. Bijna iedereen heeft wel eens een lichte vorm van acne gehad en kan zich goed voorstellen hoe cosmetisch en psychisch storend het is. Hoe de acne behandelt wordt is afhankelijk van de soort acne. Dit zijn de meest voorkomende vormen van acne;

Acne

Acne Vulgaris

Vulgaris is Latijn voor gewoon. Deze vorm is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen zoals white heads, black heads (mee-eters), puistjes en roodheid, maar dit meestal in een vrij milde vorm.

Acne Conglobata

Bij deze vorm van acne staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen. Kenmerken zijn reuze comedonen, veel onstekingen, ook onderhuids, littekenvorming en roodheid.

Acne Keloïdalis

Zeer actieve acne meestal in combinatie met of aansluitend op acne conglobata, die vooral voorkomt in de nek en de schouders. Het geeft zeer ontsierende en pijnlijke littekens.

Acne Tarda

Acne vorm die vaak te zien is bij vrouwen tussen de 30 -40 jaar oud die hormoongevoelig zijn. Zij hebben last van een vette huid, veel ontstekingen, menstruatiestoornissen, pijnlijke borsten, overbeharing, overgewicht en haaruitval.

Acne Inguinalis

Dit is een buitenbeentje in de acne familie. Deze huidafwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Meer weten over acne en wat wij voor jou huid kunnen betekenen?
Maak dan snel een afspraak voor een gratis huidanalyse!

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK