Zon

Bescherm uw huid dagelijks tegen de zon!

De zon is heerlijk, maar bescherm uw huid!

Bescherm uw huid dagelijks tegen de zon! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Maar toch doen heel veel mensen het niet. Zeker niet voor het eerste voorjaarszonnetje, terwijl het dan juist erg belangrijk is. Onze huid is nog erg blank en totaal niet gewend aan de zon, verbranden is dus zo gebeurt.

“Maar ik ga nooit in de zon liggen”

Dat is iets wat heel veel mensen dagelijks in ons instituut zeggen. Veel mensen denken dat je alleen kunt verbranden als je er echt voor gaat liggen, dus bij het ouderwetse zonnebaden. Als ik vraag wat ze zoal doen op een dag, blijkt dat ze een groot deel van de dag buiten zijn. Ze fietsen, tuinieren, wandelen, hangen de was op, doen een boodschap en worden zo vele uren per dag overmatig blootgesteld aan schadelijke zonnestralen.

Het effect van te veel zon op de korte termijn kennen de meeste mensen wel, een rood velletje dat warm aanvoelt en na een paar dagen vervelt.

UV-schade blijft echter niet beperkt tot alleen de korte termijn. De schade bouwt zich gedurende een mensenleven steeds verder op en kan uiteindelijk leiden tot een vorm van huidkanker die plaveiselcelkanker wordt genoemd. Men kan deze vorm van kanker krijgen van een UV-schade die in de kinderjaren is opgelopen.

Ongeveer 13 procent van de huidkankerpatiënten heeft plaveiselcelkanker. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen die veel buiten zijn; boeren, hoveniers, bouwvakkers. Zij krijgen een of meerdere kleine plekjes op de huid, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot tumoren. Die plekjes komen vooral voor op het hoofd en in de hals, de lichaamsdelen die veel zijn blootgesteld aan zonlicht.

Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème

Elk jaar krijgen 53.000 mensen huidkanker. En men verwacht dat dat aantal nog verder stijgt.
Daarom is het zeer belangrijk om je huid dagelijks te beschermen voor de zon. Dit moet eigenlijk gewoon standaard in je basisverzorging zitten. En natuurlijk in je handtas, want het is zeker van belang om op tijd te smeren, genoeg te smeren en vaak genoeg te herhalen. Gebruik dan een speciale zonbeschermingscrème met een minimale factor 30. Een verzorgingscrème met een factor 15 of 20 daarin verwerkt bied te weinig bescherming.
Daarnaast is een goede zonbescherming ook nog eens de beste manier tegen anti-aging!

zon

In het zonnetje

• Smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat in met een zonnebrandcrème met een factor 30 of hoger.
• Gebruik een flinke hoeveelheid zonnebrandcrème.
• Smeer je na twee uur in de zon opnieuw in.
• Hoe lichter je huid, hoe meer en vaker je moet smeren.
• De kracht van de zon is het sterkst tussen 12 en 3 uur ’s middags. Vermijd tijdens deze uren de zon.

Maar van de zon moet je natuurlijk ook gewoon lekker genieten. De zon is goed voor een mens. Zon zorgt voor vitamine D en voor een beetje endorfine, die je gelukkig maakt.

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK