Help! Ik krijg bruine vlekken in mijn gezicht

Melasma, wat is dat nou eigenlijk?

Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht, vaak wordt dit ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Dit omdat het vaak onstaat tijdens de zwangerschap. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk. In de zomer periode wanneer er veel zon aanwezig is wordt de pigmentatie wel verergerd. Zeer zeldzaam komt het ook voor bij mannen. In de kinderjaren komt het niet voor. Vrouwen met ernstige melasma kunnen zich soms zo erg voor de vlekken schamen dat ze zich onzeker voelen en soms niet meer de deur uit durven.

Hoe onstaat melasma?

Een “overgevoelig” pigmentsysteem is de oorzaak. De pigmentcellen maken dan te veel pigment aan waardoor er donkere vlekken ontstaan. Inmiddels zijn er een aantal factoren bekend die de pigmentaanmaak bij melasma doen toenemen. Vrouwelijke geslachtshormonen hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan, zij zijn in staat om pigmentaanmaak te stimuleren. Het ontstaat dan ook regelmatig tijdens de zwangerschap.

Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling. Sommige anticonceptie pillen kunnen ook de pigmentatie doen ontstaan of verergeren. Verder speelt ook (overmatige) blootstelling aan de zon een belangrijke rol. De UV stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen beide melasma doen ontstaan. Andere factoren kunnen zijn erfelijkheid, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment aanmaak. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er echter geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.

Melasma

Hoe ziet melasma er uit?

De vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Het komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de onderarmen aanwezig, dit is vaak bij vrouwen na de menopauze het geval.

Wat kunnen we doen aan melasma?

Wij kunnen melasma prima behandelen met de peelings en producten van PCA SKIN. We gaan samen met u een behandelplan opstellen waarbij we verschillende peel behandelingen gaan uitvoeren met daarbij op uw huid afgestemde producten die zorgen dat het pigment vernietigd, verheldert en onderdrukt gaat worden.

Erg belangrijk is het dagelijks gebruik van een hoge factor! Dit moet u ook zeker toepassen bij een zwangerschap.

Gaat melasma vanzelf over ?

Doordat huidige behandelingen symptomatisch gericht zijn, kunnen de vlekjes altijd terugkeren, ook al zijn ze in eerste instantie verdwenen. Dit geldt voor alle behandelvormen. De rest van uw leven zult u rekening moeten houden met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren, met name zonlicht. Hoewel goede studies hierover ontbreken lijkt het erop dat bij sommige vrouwen de melasma na de menopauze vanzelf minder wordt.

Wilt u meer weten over onze behandelingen en producten bij melasma? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK