Steelwratjes verwijderen we door middel van coagulatie. Tijdens het coaguleren make we gebruik van een minuscuul naaldje. We laten het naaldje langs het steeltje van het steelwratje glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat er warmte in het steeltje, waardoor het steelwratje beschadigt en verwijdert wordt. Na het verwijderen van de steelwratjes komt er op de plek een nieuw stukje huid. Deze mag de eerste tijd niet blootgesteld worden aan zonlicht. De kleur trekt langzaam bij en de huid zal weer volledig herstellen.
Een steelwratje is een huidgezwelletje wat goedaardig is. Over het algemeen zijn ze huidkleurig of ietwat donkerder van kleur. Vaak komen ze voor op plaatsen waar veel wrijving is, zoals in de hals (door een kraag van een blouse of het dragen van een ketting), de liezen en oksels. Ook komen ze voor op het gezicht (oogleden) en de borsten. De grootte van een steelwratje varieert van tussen de 1 á 2 millimeter tot wel 2 á 3 centimeter.
Naast wrijving is het niet helemaal duidelijk hoe ze ontstaan. Wel blijkt dat het meer voor komt bij mensen met overgewicht en na de menopauze door je hormonen. Vrouwen met hormoonwisselingen krijgen dan soms tientallen kleine steelwratjes bij elkaar. Ook mensen met diabetes zijn er gevoeliger voor. Gelukkig zijn steelwratjes totaal niet besmettelijk en kunnen we ze prima verwijderen zonder enige littekenvorming.
In tegenstelling tot een ‘gewone’ wrat is een steelwratje zeker niet besmettelijk. Al doet de naam anders vermoeden, eigenlijk horen ze helemaal niet thuis in de wrattenfamilie. Gevaarlijk of pijnlijk zijn ze zeker niet. Wel kan het vervelend zijn met je kleding en sieraden. Ook in het gezicht staat het uiteraard niet fraai.
© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK